Stránky

Nová knihovna

Po několika měsících jsme se konečně dokopali k nové knihovně. Bohužel je na galerii těsně nad schodištěm, takže ji jen telefonem nedokážu vyfotit. Musím si počkat, až se toho ujme můj dvorní fotograf, který ji patřičně opticky zazoomuje. Zatím tedy přikládám jen několik dílčích detailů. Knihovna má v prostředku čtyři malé čtvercové přihrádky, které jsem si zabrala jako osobní toaletku. Kromě poliček v koupelně totiž svoje šperky nemám, kam dávat. V plánu je má osobní toaletka v ložnici, ale bojím se, že na ni budu čekat ještě dýl než na knihovnu. Naštěstí je objem mé bižu velice skromný:) Což mi připomíná, že svou sbírku musím co nejdřív rozšířit o náramek od Olivky.)

Skoro celá má bižu sbírka se vejde do překrásné taštičky od Rosy.
Aktuálně v ní mám třeba krásnou výhru od Jituš, párátka s vůní cukrové vaty z e-shopu Vivi, bílej retro prstýnek a štrasové cosi na krk.

Couch Fiction: Nejlepší graphic novel na světě, ve které laici detailně pochopí psychiatrické praktiky.
V pozadí je velká knížka o značce Vitra, kterou jsem za 5 korun koupila v jednom bazaru. Zelená obálka patří comicsu z mojí milované série Love and Rockets a klečící Japonka Vám asi cosi napoví o mém titulním obrázku:)

Cotton Candy

Cítím se jako totální zevl. Nemám nic na sebe, jsem tlustá a mám příšerný vlasy. Stresovaná prací jsem včera vykouřila dvě cigarety a teď mě bolí v krku. V jednom obchodě jsem si zkoušela bleděmodrý vypasovaný kabátek a vypadala jsem hrozně. Ne, proto, že mi tahle sladká barva nesluší, ale proto, že jsem vypadala tlustě. A taky jsem. To jsou ty ranní sušenky, večerní chipsy a odkládání cvičení na dobu, až "toho v práci nebude tolik". Pomalé zrádné tloustnutí, které se plíží jako had. Když už začínáte trochu tušit, že kalhoty se dají zapnout o něco hůř, prostě je vyměníte za volnější a vyhýbáte se zrcadlu. Jenže to nejde donekonečna.

Asi si teď říkáte, že šílím zbytečně. Ale ne. Poslední týdny to se mnou jde co do životosprávy z kopce. Majitelky dlouhých hubených končetin o tom ví svoje. Na první pohled vypadají pořád stejně. Mají přece tááák štíhlé nohy a tááák ladné paže. A taky špeky na břiše a stále oblejší zadek, který by co do tvaru mohl dublovat pozadí kdejaké rapperky. "Tloustnou" i prsa. A není to výhoda. Čím menší prsa, tím postava působí opticky štíhlejší. Proto modelky žádné nemají.

Moje velké úvahy o tom, jak přestanu se sladkým, se rozplynuly při pohledu na mrkvový dort. Miluju ten poctivý britský plněný máslovým krémem. Užila jsem si ho. A dostala jsem chuť na cukrovou vatu. Tu už v Marks & Spencer neměli. A tak jsem si ji našla na Pinterestu. Krmím se candy obrázky a sním o růžových vlasech. A svalnatém břiše. 

Dneska večer budu pít alkohol. Možná taky budu zahánět pracovní stres kouřením. V pondělí se budu cpát beránkem a čokoládovými zajíčky, ale v úterý ... v úterý to začne.) Budu nová, jiná, lepší a hubená:) 
Chci léto, cukrovou vatu a tenhle outfit.) weheartit.com
Aspoň jednou v životě chci zatřást hřívou růžových vlasů a cítit se "very punk.)

(Občas) chci mít doma přístroj na cukrovou vatu od Nostalgia Electrics

A chci zažít Candy Love, tonight with my love.)

Práce snů: Módní manažerka

Našla jsem skvělou nabídku práce pro fashion bloggerky. Hlavním požadavkem je ohnivá vášeň pro módu, precizní orientace v módních trendech a hluboká empatie ke konkrétní módní značce. Slyším křik a výskot! To máte všechny, že jo? Já vím:) Ale pokračujem dál: nutná je také znalost materiálů a konstrukce střihů. Aaah, zdá se mi, že křiku trochu ubylo. (Já jsem ztichla už u těch trendů.) A taky minimálně tři roky praxe v oboru dámské konfekce ... slyším, že už se ozývá jen pár nejsilnějších hlásků ... A ty já právě vyzývám - napište do Pietro Filipi, že jste pro tuhle práci zrozené!

Oficiální název pozice zní PRODUKT MANAŽER DÁMSKÉ KOLEKCE PIETRO FILIPI (ano, já vím, v předchozích větách jsem byla velmi diskriminační, jasně, že je to job i pro kluky.). Podle Pietro Filipi by to měl být člověk, který přinese nový drive, a posune značku směrem k zákazníkovi. Měl by vnímat jeho potřeby, rozumět jeho požadavkům a podílet se na utváření charakteru značky. 

A co za to Pietro Filipi nabízí? Zajímavou a kreativní práci v atraktivním prostředí, dobré finanční ohodnocení odpovídající atraktivitě společnosti a hlavně 40procentní SLEVY na oblečení.) No, není to super?:)

Na závěr reklamního sdělení malá ukázka toho, jak se šaty Pietro Filipi krok za krokem klubou na svět:

www.pietro-filipi.com

Velikonoční medvídci

 Všechno to začalo tak, že naše máme přivezla z pracovní cesty do Lucemburska marcipán. Takovou tu hutnou masu plnou skutečných mandlí, která je s chutí marcipánu z českých cukráren nesrovnatelná. Většinou ho ukusujeme jen tak jako čokoládu a užíváme si, jak nás pak z přemíry tuku bolí břicho. Tentokrát jsem ale dostala chuť zahrát si na cukrářku a stvořit něco po vzoru těch krásných obrázků na obalu, na kterých byl piškotový dort pokrytý zelenou marcipánovou vrstvou. Potravinářské barvivo jsem neměla, vajíčka, mouku a cukr ale jo, a tak jsem si vymyslela, že stvořím piškotovo-marcipánové figurky, které barevně doladím kuličkami na zdobení. Nejdřív mě samozřejmě napadli zajíčci, ale protože v rámci vykrajovátek máme jen "ZOO" řadu, sáhla jsem nakonec po medvídkovi. Pro tenhle motiv mám navíc teď nějak slabost - chtěla bych medvídkové talířky, hrnečky i sošky - jednu už mám:)
Upekla jsem piškot a pokryla ho rozváleným marzipánem. Vykrojila jsem medvídky a párátkem do nich udělala dírky, do kterých se zakutálely sladké barevné kuličky. Domi šílela:))
Zajíčkové formičky na pracičky dotváří velikonoční atmosféru.) 
A na závěr mevědí detail. Zjistila jsem, že nemám žádné hezké talíře, na které bych médi nadekorovala - potřebuju velmi nutně vyrazit na jarní designové nákupy!

Velikonoční kalendář

Česká televize stejně jako k loňským Vánocům nabídla k letošním Velikonocům krásný interaktivní kalendář. Napjatou atmosféru z předvánočního shonu vystřídala na náměstí radost a dobrá nálada z příchodu jara - škoda, že v reálu si na ni ještě musíme počkat. Děti se opět můžou těšit na postupné odkrývání malých dárečků stejně jako na postupnou dávku obrázků a hudby s velikonoční tématikou.
Autorkou kreseb je Lucie Lomová, která o kalendáři moc hezky píše na svém blogutyyo.cz/velikonoce
Skvělá velikonoční nadílka se skrývá pod žlutým puntíkem u plešatého pivaře.) Po rozkliknutí se zobrazí Velikonoční televize, kde najdete odkazy na velikonoční tradice, příbehy, recepty i DIY tipy.)

Kalendář nám zpříjemnil další březnový víkend pod nulou - aspoň z počítače na nás jaro už dýchá.) A v týdnu jsem se tak trochu pokusila přivolat i léto - využila jsem totiž akci na dětskou kolekci H&M Conscious a pořídila Domi krásné motýlkové šatičky. Na jejich venkovní provětrání si ještě musíme počkat, tak aspoň děláme parádu ve školce.)
www.hm.com
Krásní motýlci, 50 pct organické bavlny a cena 129 Kč - neodolala jsem.)
www.hm.com

Jump From Paper

Tak to je něco pro mě. Komiksový obrázek vyskočil z papíru a žije si vlastním životem. Tu na rameni hezké slečny, tu na paži sympatického mladíka. Vyráží do víru velkoměsta a užívá si, že je všude centrem pozornosti. Každý se za ním otáčí, každý se na něj ptá a všichni šílí. Já nejvíc. Tuhle tašku prostě musím mít.)
Hravý design má funkční základ z plátna a polyesteru, www.lucielataschen.com
Ceny kabelek se pohybují v rozmezí od 1750 do 2500 Kč, www.lucielataschen.com
Komiksem inspirované kabelky jsou dílem taiwanských designérek Chay Su a Rika Lin, které tvoří pod značkou Jump from paper. Po Asii, Americe a Austrálii se kabelky poprvé představují i u nás, což se mi zdá very very cool.) O tom, že tyhle kreativní tašky nejsou jen optický klam, se můžete od 1. dubna (apríl.) přesvědčit v pražském showroomu LUCIELA TASCHEN, který provozuje designérka kabelek Lucia Jamrichová. Kabelky jsou také k dostání přes její web www.lucielataschen.com.

Underground fun

Každý den cestuju zhruba dvě hodiny městskou veřejnou dopravou. Jsem tak celkem vytrénovaná v činnostech, díky kterým cesta rychle a docela příjemně uteče. Všem, kteří si občas zapomenou knížku, tablet nebo nemají chuť hrát si zrovna s telefonem, přináším tipy pro zábavnější cestování v MHD.)

"Zajímá mě víc knížka nebo ten kluk, co se na mě dívá?" Metro skýtá spoustu zábavy.) Autorem kresby je Adrian Tomine, kreslíř obálek pro The New Yorker, www.drawnandquarterly.com
1) Pozorujte lidi:
Tohle mě baví už od dětství. Dívám se, jaké mají rysy a výrazy, zkouším hádat, na co asi právě myslí. A pak samozřejmě sleduju oblečení, boty, kabelky a inspiruju se, opovrhuju i závidím:)

2) Zatněte svaly:
Jaké? Hýžďové! Za pět stanic stíhám i tři série po pěti.) a následný efekt je k neuvěření. Zadek se hrozně dobře a rychle tvaruje.)

3) Relaxujte:
Když se vám poštěstí volné místo, sedněte si, přivřete oči a užívejte si, že v tuhle chvíli nemusíte dělat vůbec, ale vůbec nic. (Jen vystoupit, na což občas v metrovém relaxu zapomenu, a přejedu.)

4) Summly:
Nic vám nezaručí lepší start do nového dne, než shrnutí toho předchozího. Vzpomínejte, co se vám včera povedlo, co jste mohli udělat líp a jak co nejlépe zvládnout dnešek. Čeká vás důležitá schůzka, náročný úkol nebo nepříjemná porada? Všechno si pěkně v hlavě projděte jakoby se to už dělo. Představte si situace, které mohou nastat, a přemýšlejte co by vám kdo mohl říct. Tím, že si vše přehrajete, budete mít náskok a přichystané reakce. Štěstí přeje připraveným:)

5) Nebraňte se propagaci:
Většina lidí reklamu nesnáší a snaží se jí vyhnout. I v Čechách se ale čas od času objeví povedená propagace, která může upozornit na zajímavé věci. Já jsem se tak tenhle týden při chůzi vestibulem metra například dozvěděla o výstavě Signály z neznáma v Centru současného umění DOX, která mapuje český komiks mezi lety 1922 až 2012. Výstava potrvá až do května, takže se na ni možná stihnu dostat i já (věčně něco odkládající.)
Malými písmeny je na pozvánce napsaná důležitá informace - VÝSTAVA BUDE OTEVŘENA DO 20. KVĚTNA.)
www.komiksarium.cz

Vyšli jsme si ven ...

V sobotu večer mě má láska vzala do Lobkowiczkého paláce na jednu mezinárodní, vlastně spíš mezievropskou akci. Samozřejmě jsem horečně přemýšlela, jak se na ten velký večer zkrášlím. Vyhrály to decentní šedé šaty, stejnobarevné lodičky (au, au, ještě doteď mě z nich bolí nohy.) a má skvostná kabelka Goshico (elegantní verze chlebníku.)
Obojí krásné, obojí nepohodlné.)
Hlavní hvězdy večera na ramínku ...
A tady už na těle v rámci pracovní fotky v koupelně.) Ten růžový obal nekomentujte ... dala mi ho má malá sestra a já ho budu hrdě nosit až do roztrhání (jeho) těla.)
Vydyndaná fotka ve víru společnosti, která není vidět.) Víc fotek moc nemám, protože jsem měla zakázáno šaškovat:)
A tady i kus té společnosti, vrchního sáčka a taky mojí lásky. (Dělejte, prosím, že ji nevidíte, slíbila jsem, že to sem nedám:)
Teď trocha toho aristokratického designu ...
Z fotky to není moc vidět, ale vitrína je "zabudovaná" ve zdi, což se mi moc líbí a brala bych to dom i se všemi těmi nóbl rekvizitami.)

Louskáček

Jsem vášnivou spotřebitelkou ořechů. Hlavně těch vlašských. Hezký sobotní podvečer si představuju tak, že sedím v maxi svetru u stolu, piju ovocný čaj, poslouchám rádio a louskám ořechy. Moje láska říká, že mu v tu chvíli připomínám jeho babičku, ale já mám tuhle pohodičku moc ráda.)  Kazí mi ji jen zvuk svištících skořápek dopadajících na zem, které narušují moje rozjímání, protože kvůli nim musím vstát, sehnout se a hodit je do koše. Sním o louskáčku, se kterým to půjde jako po másle, a navíc bude tak krásný, že by byla škoda schovávat ho do šuplíku (kam svou současnou kovovou klasiku ukládám teď).

Možná jsem lehce prakticky naivní, ale věřím, že mé představy by mi mohl splnit nut cracker od Vacu Vin, který nabízí nová designová galerie Bonami.
Značka Vacu Vin na svém webu píše, že louskáček pro rozdrcení skořápky nevyžaduje velkou sílu, a tak by se moje přání mohlo vyplnit.) www.bonami.cz
Bonami prodává louskáček v celém party setu (ty mističky... aach.),  cena v aktuální akci je 879 Kč
A pak tu máme tenhle zázrak. Pořádek zaručen na sto procent, jen nevím, s jakou pravděpodobností  se skořápka skutečně rozpadne ... Menu nutcracker od designéra Bruna Christesena:
Prý stačí zlehka udeřit pěstí do gumového krytu, pod kterým se skrývá kovová špička...

... a lahodné jádro je venku, panik-design.com, za 1111 Kč koupíte zde
V rámci tématu se mi taky moc líbí motiv louskáčku v Dickensově pohádce, na jejíž baletní variaci od Čajkovského jsem byli s Domi o Vánocích v Národním divadle. Docela se jí to líbilo, i když sobecky přiznávám, že to byla spíš akce pro maminku.)
Brožurka k představení s obrázky a převyprávěným příběhem. Občas čtem jako pohádku.)

Klárka se v hráčkáčství zamiluje do figurky Louskáčka a moc si ho přeje ...

 ...zlý lichvář jí ale postavičku rozšlape
 Po děsivé zkušenosti v pekle se z lichváře pod taktovkou hodné víly stane dobrý člověk, Louskáčka opraví ...
... a je zase veselo:) Tolik velmi zkrácená verze krásné baletní pohádky plné kouzel a snů.)

Jahody na sněhu

Když jsem byla malá, měla jsem sníh docela ráda. Teď mi ale tak akorát leze krkem. Obzvlášť v březnu. Když se ráno tou bílou břečkou brodíme s Domi do školky, mám ještě horší náladu než obvykle. Mrznu a trpím. Taky mám promočený boty a občas i kalhoty od Domčiných botiček, když dobíháme autobus (a to je docela často.)

A tak jsem si tyhle nepříjemná sněhová rána včera zpestřila jahodovým potěšením. Nebylo čerstvé, ale o to sladší:)
Jahodový čaj, jogurt a bonbonky z Marks&Spencer. Diář, obrázek a medvídek, kterého jsem v M&S koupila za 15 Kč!!!, slouží jen jako dekorace mojí nevzhledné pracovní plochy.
Jogurt byl krémový a nadýchaný - hotová pohádka. Rozpouštění sladkých bonbonů v puse je taky dokonalá slast a horký jahodový čaj oslazený hnědým cukrem taktéž přináší dokonalé chvilky. No a samozřejmě se mi líbí ty obaly (ten od jogurtu už je teda v koši:)

Za tři týdny ale jahodové potěšení jako kompenzaci chladných dní už asi nebudu potřebovat. Dnes ráno v metru jsem četla v Metru.), že samička krkavce v pražské ZOO snesla vajíčka, což je potvrzená předzvěst jara. "Jakmile krkavci u nás snesou vejce, všichni víme, že mláďata se vylíhnou do přívětivého jarního počasí. Je to neselhávající předpověď prověřená generacemi," uvedl pro Metro šéf Zoo v Troji Miroslav Bobek. Na modrých vejcích s červenohnědými skvrnami prý ptáci sedí přibližně tři týdny. Asi se na ně s Domi půjdeme mrknout  a vysondovat přesný termín.)
Kreslená předzvěst jara, www.profimedia.si

Čtyři v tom budou pokračovat!

Jupí jó:) Dosusoap Čtyři v tom, který popisuje porod a rané mateřství čtyř žen (zavzpomínat se mnou můžete tady), bude mít příští rok další řadu! Musím rychle otěhotnět, abych se mohla zúčastnit natáčení:) Dělám si samozřejmě legraci - i kdybych těhotná byla, na živý přenos porodu a hormonálních výkyvů bych si netroufla! Navíc nejsem v žádné nestandartní situaci, takže by to byla asi dost nuda. Přemýšlím, které maminky vyberou tentokrát. Myslím, že zbývá dost atypických mateřských situací, které by pořad řádně okořenily - napadá mě maminka dvojčat či víceračat, maminka lesbička, matka pod dvacet, matka nad 40 ... co myslíte vy? A máte chuť se zúčastnit?:) Pokud jo, mrkněte na FB stránky, přes které se mimo jiné nové hrdinky pořadu budou hledat:)
Facebook.com/CtyriVTom
Ve hře je prý také speciální díl, který by přinesl ohlédnutí za hrdinkami první řady. Na ten bych se docela těšila. Zajímá mě především, jak se sžila Petra s Ábelem ...
Facebook.com/CtyriVTom
A jestli Lucka našla tatínka pro svou Sofi ...
Facebook.com/CtyriVTom

Změny k CO, JAK, PROČ?

Dneska vám místo rozhovoru přináším pouze info o změně harmonogramu.

CO, JAK, PROČ? se z týdenní rubriky mění na měsíční. Na nový post se můžete těšit každé první úterý v měsíci.

Pokud vás zpráva rozesmutnila, je mi to moc líto, ale zároveň jste tím potěšili mě - znamená to totiž, že rubriku máte rádi. A to její autorce dělá velkou radost:) Z časových důvodů ale týdenní frekvenci už holt nezvládám.(

Příště, tedy 2. dubna, se můžete těšit na krásnou grafičku Annu Issu Šotolovou, kterou jsem zmínila v posledním CO, JAK, PROČ? s módní návrhářkou Hanou Zárubovou.

Anna Issa na titulce magazínu Lidovek Esprit, www.lidovky.cz

Voodoo králík

Občas mě přepadne hysterie, že bych měla víc šetřit. Většinou to souvisí s nějakou větší investicí do módního nebo designového vybavení. Tentokrát šlo o kabelku Goshico:

Značku Goshico založily v Polsku dvě sestry. Všechny kabelky se vyrábí ručně. Základní kolekce je inspirována národními folklorními motivy.
Do značky Goshico jsem tak trochu blázen. Od loňských Vánoc od nich mám kabelku se stejným motivem, ale místo popruhu má klasická držadla. Jenže ta je spíš pro okrasu, tenhle nových "chlebník" se dá pohodlně nosit každý den. A jaké s ním slavím úspěchy - hned v pátek, když jsem s novou kabelkou přišla ráno do práce, mi ji pochválil vrátný. Ten mě navíc překvapil tím, že poznal, že jde o polské lidové motivy - vskutku znalec:) Včera jsme pak  byli v kině, kde za mnou přišla nějaká paní s tím, že mi musí říct, jak krásnou mám kabelku. Milé:) A s tou první verzí se mi běžně stávalo, že se mě nějaká zcela cizí slečna/paní v autobuse/ordinaci/obchodě zeptala, odkud tu krásnou kabelku mám. Goshico je prostě skvost:) Zálusk si dělám ještě na tenhle elegantní kabelko-kufřík:

Na fotce je modelka Patrycja, které tenhle model vyloženě padne. Zdrojem je FB Goshico.

Ale zpět k šetření, ke kterému mám po podobných výdajích tendence. Projevuje se to třeba tak, že při nákupu míjím regál s časopisy a zakazuju si jakýkoliv bližší pohled. Přece teď nebudu utrácet, musím aspoň chvilku šetřit, říkám si. Jenže jsem to nevydržela a šla blíž. Vzala jsem do ruky Marianne bydlení s jarní obálkou, začala listovat a narazila na krásného DIY králíka z ponožek. Pak taky na návštěvu v bytě módní návrhářky a bylo rozhodnuto - časák už putoval k pokladně. A já si zahrála na švadlenku. Podle fotek se mi to zdálo jednoduché, bohužel jsem ale nevěnovala pozornost rámečku s praktickými informacemi o tom, jak dlouho králíka trvá ušít a jak moc je to náročné: 3,5 hodiny a jen pro pokročilé - je potřeba umět aspoň trochu šít. Vědět to, asi se do něj nepouštím ... No, nakonec zvířátko nějak vzniklo (při stříhání, plnění vatou a šití jsem přes net sledovala druhý díl Nevinných lží - moc se mi líbil:)), ale má láska ho okomentovala slovy: "To je nějakej voodoo králík,ne?" Hmm, trochu jo, no. Ale když jsem mu našila i pusinku, jeho scary look se aspoň trochu zněžnil. A slova Domi mě taky moc nepotěšila. Hned po větě, že je moc hezkej, totiž následovalo přání, že musím udělat ještě jednoho, ať má kamaráda ... Neeee, už nikdy! To jsem radši v pokojíčku absolvovala několik her, během kterých se ponožkový králík skamarádil s ostatními plyšáky.)

Tady jsem králíčka spolu s MB, díky kterému vzniknul,velikonočně  naaranžovala do nového kyblíku z Apropos.

Kulatý nůž

Zní to zvláštně - nože přece bývají ostré a špičaté. Tenhle je taky ostrý, ale zároveň pro funkční i estetické účely krásně zaoblený. Jde o takovou sofistikovanější verzi sekáčku na bylinky ve tvaru "kolébky". Příjemně se drží a po uzavření do druhé půlky je navíc hezkým doplňkem do kuchyně.

Chop knife vyrábí dánská firma Normann Copenhagen ...

... hned ve čtyř barvách. U mě vede modrá.)
Kulatý nůž je ideální na sekání ořechů, bylinek i čokolády. Za 820 Kč ho můžete koupit v českém obchodě to či to.
A pak tu máme ještě další level - kulaté nože kompaktní s prkénkem, na kterém krájí:

Sekáček značky Joseph Joseph's prodává britský design obchod A+R
Compact Herb Chopper je skutečně kompaktní.)
A praktický:) Designově to ale nějak není můj šálek kávy ...
Na pohled hezčí, ale zase na tolik skladné, je sekáčkové prkénko z dubového dřeva od švédské značky Sagaform:
Prkénko Mezzaluna v přepočtu za necelých 600 korun prodává Amazon. (Pod obrázkem najdete další  inspirativní produkty ze sekáčko-prkénkové kategorie.)