Stránky

I love work, fancy work


Abyste mi rozuměli, chystám se psát o vyšívání. Není to proto, že je to tak trochu můj nový koníček.), ale protože výšivky teď vidím na každém rohu. Jsou všude, kam se podívám. Na oblečení, kabelkách, botách a dokonce i brýlích. V kurzu jsou taky "fake" výšivky, kdy má natištěný motiv vzbudit zdání třeba křížkového stehu. Vyšívání je teď zkrátka hit. Vybrala jsem pro vás ty nejhezčí výšivky z nejhezčích. Lovila jsem přitom v aktuálních módních kolekcích i v DIY tvorbě. A teď se, prosím, nesmějte, ale já vážně uvažuju o tom, že se zapíšu do kurzu vyšívání. Říkám nesmějte se!!.))
Vyšívaný "honzík" na šatech z kolekce ruské návrhářky Ulyany Sergeenko
Křížkově vyšitý "venkov" na haute couture kolekci pro jaro a léto 2013
Ze stejné kolekce madam Sergeenko jsou i tyhle výšivkou zdobené brýle ...
... které tahle slečna umí vytvořit doma.
U kabelek Goshico moje láska k výšivkám začala.)
Tohle je prostě nádhera
A tohle taky. Asi se stavím do Manga
Pro tyhle se bohužel nestavím, protože i po slevě stojí  přes 500 euro , ale líbí se mi strašně.

Nejkrásnější dětská výšivka jakou jsem kdy viděla.
A do tohohle se chci pustit. Super cool taška na farmářské trhy, ne?.)
A takhle teď trávím večery.))

Módní koktejl

Ve čtvrtek se v pražských buticích českých návrhářek uskutečnila akce Módní koktejl, která propojila zdánlivě nesourodý svět módy a umírajících lidí. V obchodech byly totiž umístěny kasičky s možností přispět na centrum RUAH, které se stará o těžce nemocné a umírající lidi v jejich domácím prostředí. Finanční pomoc byla ale jen dílčím cílem projektu, který chtěl především připomenout, že smrt je přirozenou součástí života.

Podívat se na svůj plynoucí život očima těch, kterým končí, totiž nabídne odlišný pohled na vlastní hodnoty a priority. Šéfka centra RUAH Marta Vacková mi prozradila, že umírající lidé si uvědomují hlavně důležitost pravdivého života, šťastných mezilidských vztahů a každodenních radostí. Práce je taky důležitá, protože jejím prostřednictvím člověk vyjadřuje vlastní já, ale rozhodně není na prvním místě. 

Jednou z životních radostí je právě krásná móda. Kurátorka butiku La Gallery Novesta Olo Křížová mluvila o tom, jaký rozměr přináší autorská móda, která díky kvalitnímu zpracování a individuálnímu návrhu může dělat radost roky. Investovat do ní se tak vyplatí. Češky se prý návrhářské módy ale stále bojí. Že je to jen pro modelky, a že je příliš drahá. Ani jedno není pravda. Na modelkách se móda prezentuje a asi ještě dlouho bude (pokusy předvádět oblečení na "normálních" ženách tak trochu neprošly.) Ale je to jen prezentace. Návrhářky své oblečení tvoří pro všechny. Tedy i pro ženy, které váží víc než 50 kilo. 


Designérka Alexandra Pavalová z módního dua Timoure et group mě pak upozornila na zajímavý fakt, že české ženy se stále bojí reakce okolí. Co jejich atypickému modelu řekne kamarádka, manžel ... K tomu ale není důvod. Naopak. Když zmizí obavy, rozšíří se možnosti. Člověk si pak vybere to, co opravdu chce, a v čem se cítí nejlíp. A vlastní pocit je ten nejdůležitější.

Češky jsou prý hlavně praktické. Pohodlné boty, volné vršky a velké tašky. Proč? Protože jsou neustále ve spěchu. To můžu potvrdit. Spěchám vlastně od chvíle, co se ráno probudím. To je prý evropské unikum. Nikde jinde tolik uspěchaní nejsou. Ano, pracují, vyprávěla Olo, která napůl žije v Miláně, ale umí si dát pauzu, užijí si pořádný oběd a taky se dost věnují rodině. A převlékají se. Ovšem ne do tepláků. To je prý také české unikum. Bohužel musím přiznat, že v tomto směru jsem typická Češka.)

Mluvily jsme také o cenách. Byla jsem překvapená, že autorská móda není vůbec tak drahá, jak jsem si představovala. Dá se říct, že ceny českého návrhářského oblečení, které se v Čechách také šije, se pohybují v podobné hladině jako ty "lepší" kousky třeba v Zaře. Tenhle gigant má ale díky obrovské produkci mnohem menší náklady, takže je vlastně hrozně drahý. A šije v Asii, kde nemá dohled nad ničím. Naše návrhářky o své švadleny pěkně pečují a jejich práci detailně kontrolují. 

A teď už následuje fotoreport. Byla jsem nadšená z interiérů, oblečků i sympatického přístupu návrhářek. A mám přání. Tajné narozeninové přání, které jdu právě zveřejnit, což jak víte, přispěje k tomu, že se mi splní.)
La Gallery Novesta nabízí módu českých a slovenských návrhářů.
A taky tenisky a holinky pro malé i velké.)
Moc se mi zalíbil tenhle "LP stolek".)
Přemýšlím o pastelových holinkách ...
... a sním o kostičkovaných šatech od Zdeňky Imreczeové
V Novestě mě zaujala taky zasklená dekorace svíček Meadows, hezký nápad.)
Překrásná fenka slečny Olo.
Minimalistický interiér butiku Timoure et group ...
... kde mě kromě nadčasové módy zaujalo taky křesílko od Vitry.
Timoure et group kromě originálních šatů, košilí, kalhot či sukní nabízí taky úžasná trička. Ale pozor, jsou návyková.) 

Radek Pilař dětem

Magnetickou stěnu, otočné ilustrace a jednoduché animace pomocí praxinoskopu nabídne dětem výstava Radek Pilař dětem, která dnes začíná v galerii umění pro děti GUD. Kromě "vintage" zábavy budou k dispozici i moderní technologie ve formě tabletů nebo HD televizí. "Práce pana Pilaře jsou vystaveny tak, aby děti nejen pobavily, ale zároveň inspirovaly," lákají na akci organizátoři. Výstava je interaktivní, takže děti umění nebudou jen pasivně přijímat, ale podílí se i na jeho tvorbě. Třeba tak, že ze sklíček přes zpětný projektor budou skládat vlastní obrazy. O víkendu jsou pro ně potom připraveny dva workshopy, při kterých budou vyrábět textilní obrázky nebo papírové loutky. 
www.galeriegud.cz

Radek Pilař (1931 až 1993) je známý především díky Cipískovi a postavičce Večerníčka. Absolvent Akademie výtvarných umění v Praze ale kromě dětských ilustrací stvořil taky zajímavé grafiky, obrazy i videa - je dokonce považován za zakladatele českého videoartu.
Radek Pilař nad postavami z kresleného seriálu O Rumcajsovi, www.ceskatelevize.cz

Takhle pan Pilař nakreslil maminku, když mu byly dva roky:) www.ceskatelevize.cz

Autoportért z roku 1956, www.ceskatelevize.cz

Studie k Večerníčku z roku 1966

Móda na Finančním úřadě

Moje mladší sestra v pondělí dělala zkoušky na střední školu. Chce být učitelkou v mateřské školce. Já bych teď nejradši taky:) Jenže už mi není 15 a rozhodnutí, co budu v životě dělat, už mám za sebou. Vybrala jsem si snad tu nejhorší střední na světě. Technické lyceum plné matiky, počítačů a deskriptivní geometrie. Hrůza a děs. Ve skutečnosti jsem chtěla na nějakou textilní školu, kde bych si mohla kreslit a mít spoustu kamarádek, které mi na škole plné neustále programujících kluků chyběly. Na svou touhu jsem si nedávno vzpomněla na Finančním úřadě pro Prahu 7, kde byly vystaveny práce studentek Střední průmyslová školy oděvní (taky nechápu, proč zrovna tam:) Šikovný holky. Jejich fashion kresby se mi zalíbily natolik, že jsem si je vyfotila. Ne moc kvalitně, ale i tak snad oceníte jejich talent.) 
Dokonalá silueta
Emo gotičky jsou v kurzu.)
A tylové sukně taky:) Já aktuálně toužím po téhle

Art Wall

Obrazy a plakáty zdi zdobí, oživí i rozzáří. Můžou se kdykoliv vyměnit a nahradit. U pokreslených zdí už to tak snadné není. Odměnou je ale neskutečně živá atmosféra, kterou interiéry s uměním na zdech dokážou vzbudit. Doma se dohadujeme i kvůli motivům na plakátech, natož abychom si na zdech obrázky nechali zvěčnit úplně. Ráda si ale taková díla prohlížím v restauracích nebo obchodech. Líbí se mi třeba fashion malby v Jackpotu Na Příkopech nebo v prodejně H&M na Václaváku. A samozřejmě obdivuju pokreslené zdi v domácích interiérech. A taky restauracích. Tady je můj výběr těch nej:
Ilustrátorka Lovisa Burfitt pro švédskou restauraci
Dokonalá ilustrace z blogu Ukadapta
Geometrie nikdy nezklame a Pinterest taky ne.)
Kresby Emily Robertson v obchodě Marks&Spencer
Fashion ilustrace v H&M od Cecilie Carlstedt
Tabulová barva a vlastní obrázky - další možnost, jak si zkášlit zeď.), anyonecandecorate.blogspot.com
Takhle úžasně vyamalovanou koupelnu má jeden loftový byt v Kyjevě, www.ciiwa.com
A tabule ještě jednou ... taky chci v Praze takový bistro.) anthologymag.com
Ok, tohle je nálepka.) Pro firmu Blik ji navrhla Mina Javid
A tohle zase tapeta:) Ale nádherná! Homehow.net

Future Office

Jedním z mých pracovních snů je vzdušná otevřená kancelář vybavená tím nejlepším designem dnešních i minulých let. Párkrát jsem do takové nahlédla, ale bylo to buď v zahraničí nebo u nějakého významného šéfa, takže byla nulová pravděpodobnost, že se v ní objevím někdy podruhé.) V každém přípradě to stačilo pro vytvoření mé dokonalé představy, kterou dokreslil letošní Salone del Mobile. Hlavním tématem milánské přehlídky designu byl totiž projekt "office for living", který prostřednictvím pěti instalací francouzského architekta Jeana Nouvela představil kanceláře budoucnosti. Mně jako běžného českého zaměstnance zajímala především představa moderního open spacu. Ten je v Nouvelových očích variabilní a individuální. Nábytek lze za pomoci posuvných stěn a clon přestavovat tak, aby podle akutálních potřeb vznikla dokonalá separace nebo naopak blízký kontakt pracovníků. Kombinují se různé barvy a materiály typické pro různá prostředí, díky kterým prostor není unifikovaný jako dnes, ale žije si svým vlastním životem.
Někdy je potřeba kancelářská synergie, jindy se hodí diskutovat na gauči. A šéf si může nahoře i dáchnout.) Jedna z office instalací na letošním Salone del Mobile, www.archilovers.com
Švédská divize firmy Microsoft, v pozadí stoličky BCN stool od společnosti Kristalia, www.jasonstrongphotography.com
Skvělý příklad variability - kdo chce zasednout hlouběji, může namísto stoličky zvolit židli.) V tomhle případě Elephant Chair od Kristalia, jejíž FB je zdrojem fotky.
Luxusní pohled na kanceláře energetické společnosti Vattenfall, www.jasonstrongphotography.com
Detail na stolky Around pro Muuto, se kterými mě seznámila nejjasnější  Yasnnna.)
"Café zóna" ve švédské realitce Vasakronan ...
... kde jsou taky dokonalé schovávačky, www.jasonstrongphotography.com
Nouvel v Miláně předeslal také vizi domácích kanceláří, ve kterých prý lidé budou pracovat čím dál častěji. Jsem pro, škoda, že čeští změstnavatelé moc ne. Trend je přitom takový, že domácí pracovní prostor není selektován do samostatné místnosti, ale přirozeně se prolíná do celého interiéru tak, aby člověk nebyl izolován, ale užíval si při práci celé domácí prostředí. To já dělám dokonale - nejčastěji totiž pracuju tak, že ležím na gaučí s Macbookem na břiše.) Ale o vlastní working stanici samozřejmě sním - stačil by mi třeba takovýhle malý koutek:
Stačí zavřít skříňku, zaklapnout dveře a jakoby koutek ani nebyl.) www.gelladeira.com

Z Milána do Prahy

Minulý týden zářila na designové přehlídce v Miláně, tenhle už může zářit u vás doma. Řeč je o retro židli Tram od výrobce TON, který byla na letošním Salone del Mobile jediným českým zástupcem. TON už židli zařadil do prodeje, zatím ale jen na objednávku. Na firemních prodejnách bude sedací skvost od rakouského designéra Thomase Feichtnera k vidění od 6. května. Zdrojem fotek je designérův Pinterest.
Základní model Tram v hladké verzi bude stát 6740 Kč
Verze s opěrkami stojí od 8570 Kč
Do dvou měsíců pak budou v prodeji svítidla z nové kolekce české firmy Lasvit, která v Miláně do neděle zářila na veletrhu Euroluce. Mně se z nich nejvíc líbí Spin Light a Bondage od Lucky Koldové a "lahvové" lampy Jar RGB, které navrhnul Arik Levy.
Kouzelná hra odstínů odkazující na barevný model RGB, www.lasvit.com

Kůže a sklo - netypická kombinace v podání světla Bondage, www.lasvit.com

Inspirací pro Spin Light je dětská hračka káča, www.lasvit.com
Takhle nová kolekce Lasvitu zářila na Euroluci 2013, FB Lasvitu
A takhle v Miláně zářila Lucka, vedle které se pokoutně usmívá kreativní ředitel Lasvitu Maxim Velčovský