Stránky

Který bílý jogurt je nejlepší?

Bílý jogurt jím každý den. Ne proto, že by mi chutnal, ale protože mám pocit, že je zdravý. Věřím, že jeho kyselou chuť zaručuje dostatečná přítomnost živých kultur a prospěšných bakterií, které podporují moje zdravé zažívání. Vím, že ještě líp to zvládá kefír, ale pít ho každý den nezvládám. Jogurty jsou skladnější a pro mě stravitelnější. Snažím se vyhýbat těm ochuceným, které kromě cukru můžou obsahovat taky zbytečný škrob, ale občas to nevydržím, a nějaký ten sladký si dám. Do bílých si přidávám aspoň med. Jednu dobu jsem to zkoušela s karobem, ale po pár týdnech jsem to vzdala. Když jím to, co mi nechutná, mám pak špatnou náladu.)

Vintage reklama z blogu Vintage Venus
Nejčastěji se u nás střídají Activia a Selský jogurt. Občas si ale zaexperimentuju a sáhnu po jiných značkách nebo bílý jogurt koupím ve zdravé výživě. Přináším vám report ze svých jogurtových zážitků se stručným popisem o složení, konzistenci a chuti. Popis složení je objektivní, konzistence už méně a chuť je zcela subjektivní.) I tak doufám, že můj jogurtový report bude pro některé z vás užitečný. Vaše jogurtová královna.)

1. Demeter bio bílý jogurt ze zdravé výživy:



Jemný tuhý jogurt s přirozeným obsahem tuku zrající v kelímku je vyroben z alpského mléka z prověřených biodynamických statků. Skutečně působivý popis se píše na obalu.) Jogurt byl po otevření hodně hrudkovitý, ale šel snadno rozmíchat. Kyselá chuť naznačuje opravdu velké množství příznivých bakterií, ale já je oželím. Tenhle jogrut mi i přes ne úplně malý obsah tuku 3,9 procenta fakt hodně nechutnal.(

2. Activia bílá zrající v kelímku




Chuť o něco zdravější formy známého jogurtu je podobná klasické Activii, jen je o něco víc "bakteriální".) Což vzhledem k přítomnosti Bifidus ActiRegularis asi není nic divného.) Chutná to trochu jako jogurt smíchaný s kefírem. Za mě tedy chuť dobrá, obsah tuku 3 procenta je taky ok. 

3. Bílý jogurt řeckého typu Elinas




Tak tohle je lahůdka. Skvělou chuť zaručuje především desetiprocentní obsah tuku. Jak říkal profesor Švejcar, který stvořil Sunar, kde je tuk, to chutná.) Jak vidíte, neodolala jsem, a už tak skvělý jogurt jsem vylepšila ještě dávkou jahod. Pochutnala jsem si moc, ale jíst to každý den, tak se budu před zrcadlem asi dost trápit. Na hubnutí to zrovna moc není.)

4. Selský jogurt bílý


Probiotická kultura Bifidobacterium B12 a Lactobacillus acidophilus LA5 mluví za vše. Tenhle jogurt musí být opravdu hodně zdravý. Většinou si ho dávám po nějakém hodně hříšném večeru, kdy si u televize dopřávám chipsy nebo sladkosti.) Trochu mi vadí jeho hrudkovikost, která nejde rozmíchat úplně dohladka. Ale sníst se dá. Pro doplnění - obsah tuku nejméně 3,5 procenta.

5. Simply M&S low fat natural yogurt



Tak tenhle jogurt s obsahem tuku 1,8 procenta mě opravdu překvapil. Na to, že má tak málo tuku a navíc je z Anglie, má až podezřele skvělou chuť. Abyste rozuměli mé britské poznámce - moje v Londýně žijící sestra si na anglické jogurty vždycky stěžovala. Byly plné hrudek a chutnaly fakt hrozně. Tak se asi zlepšily, no.)

6. Bio bílý jogurt z kozího mléka



Z kozího mléka jsem dosud ochutnala jenom sýr a ten se mi zdál ok. S jogurtem byla zkušenost jiná ... .) Za prvé konzistencí připomínal spíš kefír, takže jsem ho namísto pojídání lžičkou usrkávala, a tvářila jsem se u toho hooodně nešťastně. Tak strašně nedobrý.( Jako statečně jsem to dosrkala, ale musela jsem to zajíst čokoládovým bonbónem. Takže to bylo trošku kontraproduktivní.) Na tenhle jogurt s obsahem tuku 2,7 procentasi asi budu muset zvyknout ... jestli mu dám ještě vůbec šanci:)

Jogurty nejčastěji jím s čerstvým ovocem, občas je přidám do salátu  a minulý víkend jsem poprvé upekla jogurtovo-citrónový koláč. Recept z webu Great British Chefs jsem si trochu upravila do následujícího znění:

Ingredience:
3 vajíčka
400 gramů cukru
400 gramů mouky
200 gramů jogurtu (použila jsem Selský bílý)
nastrouhaná kúra z citrónu plus několik kapek šťávy
asi 200 ml oleje (ale tady si nejsem úplně jistá, dávala jsem ho totiž tak trochu od oka podle toho, jak husté se mi zdálo těsto.)
15 gramů kypřícího prášku
špetka soli
Moc jsem se s tím nepárala a prostě všechno smíchala v tak akorát husté těsto, které jsem nalila do vymazané formy o průměru 24 centimetrů, a dala péct na 160 stupňů. Pak jsem šla nakoupit a zaúkolovala mou lásku, ať koláč za půl hodiny vyndá. Připravila jsem mu špejli, kterou otestuje konzistenci těsta. Provedl, ale koláč byl po 30ti minutách stále nedopečený. Zavolal tedy své mamince, která dělá snad ty nej dorty na světě (někdy vám nějaký ukážu), a ta mu poradila, ať povrch koláče přikryje pečícím papírem, a nechá ještě čtvrt hodiny dopéct. GENIÁLNÍ. Proč jsem tohle nevěděla dřív??.) Opět provedl a výsledkem je neskonale kyprý, vláčný a šíleně dobrý jogurtový koláč:)

Zbytek citrónové šťávy jsme s Domi smíchaly s cukrem a polevu natřely na koláč, který jsme dozdobily našimi oblíbenými barevnými kuličkami
Takhle vysoký koláč se mi nikdy předtím nepovedl. Nevím jestli to je receptem nebo trikem s pečícím papírem, ale měla jsem obrovskou radost:)

Matka versus Dcera

Při jednom z mnoha brouzdání po Pinterestu jsem narazila na krásnou fotku maminky s dcerou, které ležely vedle sebe. Popisek vyzýval fotit takový obrázek každý rok, aby bylo vidět, jak se obě mění ...
Takhle podobně odlišné jsme i my dvě. Hodněkrát se mi stalo, že si lidi na hřišti mysleli, že jsem Domčina chůva ... .) 
Když jsem tu fotku viděla, začala jsem hned přemýšlet, jak by nápad šel aplikovat i na jiné oblasti, než je jen podoba. A napadlo mě kreslení. Rozdělila jsem papír na dvě půlky, do kterých jsme s Domi nakreslily dvě verze stejných obrázků. Co, kdo kreslil, je teď dobře poznat i bez popisku, ale za takových pět let nebo třeba deset ... už mě Domi v kreslení určitě předežene. Tuším u ní totiž samozřejmě talent (po strejdovi), tak jako každá (máma.):
Myslím, že nejpovedenější je pejsek:) Kytku jsem asi nemusela dělat tak ukroucenou, i s tím se ale Domi poprala:) 
Na rodinné dílo jsme si vzaly nové fixy z Hračkotéky, které mají jeden konec jako štetec. Z toho Domi samozřejmě šílela a kreslila jen s tím. No, já ale taky - je to totiž super.)
Vybraly jsem si, jak jinak, holčičí verzi s důrazem na růžové odstíny. V nabídce je ale taky klučičí, které zase dominuje modrá.)

Prague Fashion Night

A je to tady. Praha bude mít stejně jako New York, Paříž nebo Miláno svou první módní noc. Prague Fashion Night se uskuteční už ve čtvrtek převážně v historickém centru, kde butiky nabídnou speciální program a prodlouženou otevírací dobou do deseti večer. Celá akce začne v pět hodin odpoledne před Hotelem InterContinental Prague, kde ji mimo jiné zahájí šéfredaktorka časopisu Harper´s Bazaar (v zahraničí bývá partnerem Vogue, ten ale u nás tak nějak ještě nevychází - prý je tu na luxusní módu malá kupní síla.) Bára Nesvadbová nebo módní návrhářka Klára Nademlýnská. 
Není důvod k pláči, i v Praze už bude Fashion Night.) via FB PFN
Louis Vuitton je jeden ze ...
40ti zapojených obchodů

A s akcí je spojena také jedna vzácná návštěva. Do Prahy poprvé přijede módní návrhářka Giovanna Ferragamo Gentile. Dceru ikonického návrháře bot můžete naživo spatřit v butiku Salvatore Ferragamo, kde se od 19 do 21 hodin bude pořádat speciální koktejl. Muzeum téhle módní značky pořádá putovní výstavu Marilyn, která dorazila i do Prahy. Její brány se otevřou ve čtvrtek v Jízdárně Pražského hradu. Kromě Marilyn Monroe Ferragamo obouval taky Audrey Hepburn, Sophii Loren a další hollywoodské krásky.
Slavná scéna nad větrákem. Marilyn Monroe ve filmu z roku 1955 Slaměný vdovec (Seven Year Itch) má na nohou střevíčky značky Salvatore Ferragamo, www.dailyrepublic.com 

Henkel Art.Award.

Všichni známe drogistického giganta Henkel, který patří k největším reklamním zadavatelů. Denně slyšíme, jak je prádlo skutečně čisté, jak se vlasy nelámou, zuby drží a pokožka je vláčná. Persil, Fa, Schwarzkopf ... To všechno je Henkel. Málokdo už ale ví, že tahle nadnárodní společnost se věnuje taky ušlechtilejším činnostem, než je jen výroba a propagace svých produktů. Henkel podporuje umění. Jak? Pořádáním soutěže Henkel Art.Award, které se mohou účastnit umělci z 23 zemí střední a východní Evropy. Vítěz získá odměnu 7000 eur (asi 182 000 korun) a možnost vystavit svá díla ve své zemi a v Muzeu moderního umění ve Vídni (Mumok).
Tady může být i vaše dílo.) Via Mumok FB
Tak, a teď praktické instrukce, co proto musíte udělat. Základem je umělecké dílo z oblasti malby, kresby, fotografie, videoartu nebo instalace. Pět až deset jeho ukázek ve formě fotky, katalogu (max. formát A3) nebo videa (max. délka 10 minut) pošlete do 7. června na adresu Henkel ČRPotřeba je přiložit také profesní životopis včetně detailů umělecké kariéry. Díla musí být vytvořena po roce 2010 a nesmí vám být více než 40 let:) 

Tuzemská porota, které předsedá Lucie Drdová, do konce června vybere jednoho českého umělce, jehož dílo pošle mezinárodní porotě. Jméno celkového vítěze zazní na slavnostním večeru, který se v listopadu uskuteční ve Vídni. Pozváni budou všichni nominovaní. Tak vám přeju hodně štěstí, potenciální vítěze tuším i mezi některými blogerkami ... .)

A ještě motivace na konec - v předchozích ročnících soutěže, která se letos pořádá už po dvanácté, uspěla fotografka Soňa Goldová a výtvarník Daniel Pitín:
Ideal Family by Soňa Goldová
Kancelář by Daniel Pitín

Dětský KOMIKSFEST!

Měli jsem celkem nabitý víkend. V sobotu rodinná oslava, v neděli KOMIKSFEST! pro děti, na který nás upozornila milá maminka malého Erwína. Na oboje jsme se moc těšili, ani na jedno nám nepřálo počasí. Místo na zahradě jsme slavili v obýváku, kde jsme tak tak odolali pokušení zapnout topení.) A neděle? Ta byla ještě horší! Osm stupňů, déšť a vítr. Nic moc počasí pro akci na nábřeží. Ještě, že jsme se schovali do lodi. Jmenuje se Tajemství a provozují ji bratři Formanové.
Divadelní loď Tajemství
Takhle loď vypadá ve skutečnosti a zevnitř.) Překvapilo mě, kolik lidí se na akci vydalo navzdory počasí. Nebo spíš, že tam vůbec někdo přišel:)
Vystřihovala se, kreslila a taky razítkovala křídla motýlí ...
A tvořily se malé mořské víly.)  (To ale jen v našem podání, protože u nás zrovna  jede jejich Disney verze). Cílem bylo vytvořit takovou tu variabilní knížku, ve které se listováním mění postavy a obličeje. 
Vzorem byla knížka Cirkus ulice od Dagmar Urbánkové
Úžasně šikovná slečna vizážistka dětem na obličej kreslila tygříky, upírky, motýlky i andílky ...
... a taky Little Pony.)
Nové gumáčky jsme včera fakt užili ... pršelo vlastně skoro pořád a na loď se taky hodily ... .)

Cukrová vata a další slasti na PRAGUE FOOD FESTIVALU

Předem musím otevřeně přiznat, že na PRAGUE FOOD FESTIVALU jsem byla úplně poprvé, takže nemám s čím srovnávat. Každopádně mi letošní sedmý ročník připadal naprosto super:) Jídlo jak jinak, než úžasné, šéfkuchaři milí a atmosféra uvolněná. Sluníčko sice nesvítilo, ale zároveň ani nepršelo, takže i počasí bylo v cajku. Prostory Královské zahrady na Pražském hradě jsou pro svátek jídla jako stvořené a já jsem se tam cítila prostě skvěle.)

Chvílema mi bylo líto, že s sebou nemám Domi. Například tehdy, když jsem po letech potkala kamarádku z porodnice, která má stejně starého chlapečka. V kočárku už jí spinkal druhý, tak jsem se pokochala miminkem a slupla s ní grilovaný steak z tuňáka s avokádovým krémem z restaurace U Emy Destinnové.
Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo-závorovým dresinkem

Na Domi jsem taky myslela u stánku Hotelu Kempinski, ve kterém byl strojek na cukrovou vatu. Šéfcukrářka Karolína Kocincová mi prozradila, že přístroj koupili kvůli dětem, které chodí do hotelu na různé gastro akce. Cukrová vata je prý nadcházející hit, ze kterého se budou připravovat různé speciality. Sama Karolína si aktuálně rozmýšlí, s čím tuhle sladkost zkombinovat.


A nebyla bych to já, abych se na festival nedívala taky z designového hlediska.) Jako jeden příklad za všechny postuju fotku pruhovaného hezouna od Kenwood ze série Boutique:

Líbil se mi taky relaxační koutek u stánku hotelu Mandarin Oriental, kde ...
... jsem si dala Srílanské krevetové kari s rýží basmati a čočkovým chlebem papadum
A v souladu s chřestovou sezónou jsem si u stánku Žofín Garden vychutnala zelený chřest  s lanýžovo-akáciovým moussem provoněným limetkovou kůrou. Laskominské.)

Galerie Harddecore spustila nový e-shop

Skvělá zpráva pro milovníky designu a online nakupování zároveň! Prodejní galerie Harddecore, která ve svém showroomu v centru Prahy nabízí to nejlepší od českých a slovenských návrhářů, od dnešního dne funguje také jako e-shop. Jednotlivé design kousky jsou přehledně rozdělené do kategorií včetně sekcí "Šperky", "Do domácnosti" nebo "Pro děti". Já jsem propadla především novince od architektek Martiny Bílkové a Petry Hlaváčkové, které pod značkou 2d3D tvoří naprosto jedinečné šperky:
Náhrdelník 2d3D
Baví mě taky stínidlo Šipka od Petra Bakoše
V Hard Decore si přijdou na své originální muži ... tričko Hole.)
I stylové ženy ... kabát značky Chi-Chi od Josefíny Bakošové (na e-shop Chi-Chi vás nasměruje odkaz na Hard Decore), v galerii si pak oblečky můžete prohlédnout a zkusit life.)
Pokud na design spěcháte, můžete využít expresního doručení, a pokud ho chcete darovat, můžete si vybrané kousky nechat zabalit. A dobrá zpráva na konec - samozřejmě tu máme také nějaké ty design slevy.) Tak příjemné nakupování.)

Prague Food Festival

Sedmý ročník téhle snad už kultovní gastro akce začíná v pátek v pravé poledne v Královské zahradě Pražského hradu. Letošní festival je celkem inovační. Zaměřil se totiž na gastro vzdělávání. V areálu se to tak až do neděle bude hemžit kuchařskými kurzy a workshopy, na kterých se třeba naučíte připravit jednoduchou večeři do deseti minut:) Proběhne taky seminář sushi nebo mini kurz fotografování jídla. Podle zakladatele festivalu Pavla Maurera jídlo v Česku nejlíp fotí Alena Hrbková. Co myslíte, vy?


Fotky Aleny Hrbkové, www.lacreativefood.com
Letos mě zaujala taky avizovaná degustace vody, která bude doplněná o bylinky, a podávaná ve stylových karafách. Jednu mimo jiné sháním. Nemůžu se ale rozhodnout. Líbí se mi jich totiž víc.):
Karafa Drinkitnow s "časomírou" namísto mililitrů pro dodržování pitného režimu, za 629 korun prodává Bonami
Karafy Retap Bonami nabízí za 629 korun po dvou kusech
Elegantní karafa za 488 korun
A co že se na festivalu budete ochutnávat? Tak třeba dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, který připraví Chateau Mcely, nebo speciální makronky od šéfkuchaře Romana Pauluse upečené z mandlí z mandloňového sadu poblíž Hustopečí. No, mňam.)
Makronky s mandlovým máslem
Letošní festival se chce soustředit také na podporu společného stolování. V jednom ze stanů tak bude připraven šéfkuchař, který uvaří jídlo před zraky čtyř lidí, jež ho pak společně sní. Nezáleží na tom, jestli to bude rodina nebo přátelé, hlavně, že budou spolu:) Od kuchaře pak na pokrm dostanou recept, aby si ho později mohli uvařit sami.
Eating together via THINK FOOD
A abych nezapomněla - na letošním Prague Food Festivalu budou prezentovány taky nejlepší marmelády na světě (opravdu, vyhrály totiž světové marmeládové klání v Londýně.) Vaří je Blanka Milfaitová, která má ve svém portfoliu takové speciality jako třeba citrónová marmeláda s vanilkou nebo marmeládu z muškátové dýně, pomerančů a zázvoru.
Marmoška od Blanky
A na závěr něco k organizaci: Lístky v předprodeji stojí 450 korun, do čtvrtka je můžete koupit v síti Ticket Pro. Na místě pak budou o 50 korun dražší. V ceně vstupenek je 10 Grandů na základní ochutnávku (jeden Grand je 25 korun). A dobrá zpráva na konec: Děti do šesti let mají vstup zdarma.) Tak dobrou chuť!